Piklani i Pejes

  Content Image

  Rrëfimi për këtë pëllumb është i kahërshëm i cili është kultivuar në qytetin e Pejës me rrethinë. Mendohet që në Pejeë ka egzistuar shumë herët dhe është autokton. Në kohën e lartcëkur është formuar në formën që e ka sot.

  Më të merituarit për kultivimin e racës në Piklani  Pejes përmenden Hivzi Vokshi , Ferat Gjeladini , Vesel Luta , Muhamet Vokshi , Xhebril Mullarama , Xhemajl Grabovci , Sehit Islami,Rifat Shala etj.

  Standardi : trupi i fuqishëm , ngjyrë  e bukur e lëpendrave , pamje e butë dhe e këndshme , më zë të bukur , rrahje krihësh dhe fluturim i mirë , deri në 10 orë pa ndërprerë. Edhe pse ka trup të madh , fare nuk ka pengesa në fluturim , pëllumbat fluturojnë në grup lehtë dhe lartë , hija e tyre mund të shihet në oborr, fluturojn dëri sa nuk vërehen , pëllumbi Piklani I Pejes jeton në kushte të thjeshta , ushqim të rëndomtë, janë prindër të mirë , shpesh përdoren për ti ushqyer edhe racat e tjëra si për shembull pëllumbat e Pëjës dhe janë të lidhur për shtëpinë (kafazin) në të cilin kanë qelë. Adaptohen shumë vështirë në një vend tjetër. Ka ndodhur në disa raste që pëllumbat nga Pëja të cilët janë blerë  të kthehen prapë në vendineë tyre. Përpos në Pejë këtë pëllumb mund ta hasim edhe në , Prizren , Shkup etj.

  Pamja e përgjithshme : i madh , trup të fuqishëm , elegant , mbajtje horizontale. Gjatësia e trupit e matur prej majës së sqepit e deri te fundi i bishtit është 29-33 cm. Pëllumbëshat janë më të vogla këndojnë pa ndërprerë , kanë zë të lartë dhe të trashë.

  Koka : e madhe dhe e rrumbullakët, kanë ballë të ngritur dhe të gjërë , më kresë të rrafshtë ( drejtë ) . Gjatësia e kokës prej hapjes së sqepit deri te zvërku është 3-3.5 cm , ndërsa lartësia e kokës prej hapjes së gojës vertikalisht deri te maja e kokës është 1.8 – 2.2 cm , ndërsa gjërsia e ballit është 2-2.4 cm.

  Sytë : Është karaktëristik  , sytë janë të brdhe, të mëdhenjë dhe të gjallë, ndërsa rrethi i syve i ngushtë  dhe ngjyra e bardhë .

  Sqepi : I mesëm , i gjerë , i kthyer në maje dhe i fuqishëm. Gjatësia prej majës e deri te këndi i nofullës është 1-1.2 cm , ndërsa prej majës e deri te hunda është 1.2 – 1.6 cm. Vrimat e hundës nuk janë shumë të gjëra , janë të bardha, të pluhurosura , sqepi është i bardhë ose zezë.Mvarsisht nga ngjyrat e trupit.

  Qafa : e fuqishme , elegantëe, mbajtje vertikale dhe harmonike me trupin.

  Gjoksi : I gjërë , i fuqishëm , mirë i zhvilluar , ku bashkë me krihet përbën 9-10 cm gjërësi. Shpina e drejtë , e gjërë , e fuqishme , e lëmuar poshtë kah bishti.

  Krahët : Janë të gjatë , të fuqishëm , të gjërë , por më të shkurtër se bishti për 2-3 cm, janë mirë të përqëndurar për trup dhe të shtrirë për bisht , pa kryqëzim.

  Bishti : I bukur , me linjë të drejtë në shpinë , dhe ka 12 lëpendra.

  Këmbët : të gjata , të fuqishme , ngjyr të kuqe , pa lëpendra , të matura në tërë gjërësinë , kërqiku me kofshën përbëjnë 8-10 cm. Thonjët kanë ngjyrë të zbehtë.

  Lëpendrat : Janë të shpeshta , të forta , të lëmuara , dhe të shkelqyëshme , dhe mirë të puqura për trup.

  Ngjyrat dhe larat : Ngjyra themelore është e zezë , bardhe , kryessht e kombinuar,ose veqe e zeze. Më ngjyra të bardhe është ngjyrosur edhe lëpendra në koke,krahe,trupi,por bishti dhe gjoksi duhet te jene ngjure te zeze , me lara të pakta në pjësën e sipërme dhe të poshtme të pjesës së shpindës. Varësisht nga ngjyrosja e lëpendrave e cila është tipar e kësaj race , janë krijuar edhe emrat.

  Krypklan : I ngyrosur vetëm në koke .

  sedefli : I zi më  vete do pika te bardhe ne krahe.

  Gush zi: I bardhë me gjykes dhe bisht te zi.

  Korb – Krejtësisht i zi

  Piklan – I zi më pika të bardha , ka më të mbyllët dhe më të qelt

   

  Dukuritë e padëshiruara : koka e vogël , gjatësia tepër e madhe , mbajtja e krahëve nën bisht , lëpendra e bishtit të përziëra më shumë ngjyra sqepi shumë i madh , lëpendra në këmbë etj.

  Origin: Kosovo, Pejë.

   

  Overall Impression: Neat compact body, round, and smooth head. Medium beak, mottled, clean legs, lively and a general pleasing appearance. 

   

  Characteristics of the Breed: Wide body type, and compact. Medium sized bird and  posture slightly sloping. 

   

  Head: Broad, rounded forehead, smooth, and always plain-headed.

   

  Eyes: Pearl in color.

   

  Eye Rims: Fine.

   

  Beak: Medium length, almost short, white at the base, powerful, and thick. More or less shallow.

   

  Neck: Broad at body, full and thick at the throat, and carried upright and slightly arched.

   

  Breast: Broad, rounded, and thrown forward.

   

  Back: Rather short and slightly sloping.

   

  Wings: Short, proportionate in length to the size of the body, and held closely to the body. Folded flights rest on the tail.

   

  Carriage: On the tail.

   

  Tail Shape: Medium length and tightly folded.

   

  Carriage: Sloping.

   

  Legs: Short, thick, unfeathered, and slightly angled

   

  Stance: Thighs visible.

   

  Plumage: Smooth, rich, broad, and not too long.

   

  Colours and Markings: Black, mottled, the tail and the flights are to be of a black color. Mottled areas: the head, neck, wings, and the chest should be black all the way to the tail.

   

  Band Size: 9.