Gjylia e Prizrenit

  Content Image

  Origjina e Pëllumbit Gjyli është nga Azia, kryesisht nga Turqia, ajo u rrit dhe u përsos në Kosovë  në disa lloje, dhe më e bukura në Prizren (në prizren u kryqëzua dhe e mur racen e veqant të gjylisë së Prizrenit). Ne Prizren si kultivuesit e pare njihen Pashallaret dhe Begleret e vjeter Prizrenas, hov te madh e mur ne vitin 1950 e gjer ne vitin 1980, tani vetem disa kultivues kane mbetur te cilet e ruajn me shume fanatizem racen e vjeter te gjyliave te prizrenit.

   

   

  SHPREHJA E PRGJITHSHME: Një racë e vogël pëllumbi zbukurues, trup shumë harmonik dhe proporcional, gjatësia e së cilës është 24-26 cm, sjellje elegante horizontale, temperament i lezetshëm dhe i gëzuar.

  KOKA: është mesatar, i rrumbullakët, i bukur dhe i butë pa kapak. Gjatësia e kokës, e matur horizontale, nga hapja e sqepit deri në qafë, është 25 mm, dhe për shkak të kokës së rrumbullakët, lartësia e kokës është e ngjashme.

  SYTË: kanë ngjyrë të madhe dhe të errët, dhe unazat e syve janë të verdhë të zbehtë ose të bardhë, me gjerësi 2 mm.

  SQEPI: është e shkurtër dhe e trashë, nga maja deri në fillim të thithit të hundës me gjatësi 3-5 mm, të bardhë, thithat e hundës janë pak të bardha me pluhur (pluhur).

  QAFA: është e shkurtër, e gjerë në harmoni me kokën. Në pjesën e përparme të qafës në pjesët e poshtme ka pendë në formën e disa rozetave me trëndafila (Gjyl).

  GJOKSI: janë dukshëm të theksuara, proporcionale me trupin, të rrumbullakosura imët, pak konveks, të gjerë 9-10 cm.

  SHPINDA: janë tërhequr mirë në një vijë harmonike me trupin dhe bishtin.

  KRAHËT: janë të ndërtuara në mënyrë solide dhe afër trupit. më e shkurtër se bishti me 1-2 cm.

  BISHTI: më i gjatë se krahët, i vendosur mirë, i ngushtë, ka 12 pendë.

  KËMBËT: janë të forta dhe të shkurtra, të kuqe, të patrajtuara, thonjtë kanë ngjyrë të çelët, gjatësia e këmbëve e matur me gjatësinë e kofshës është 15 mm.

  PENDLAT: është e shkurtër, me shkëlqim, e mbjellë dendur dhe e fortë, përshtatet mirë në trup.

  NGJYRAT DHE Modelet: Janë pëllumba me dy ngjyra, ngjyra bazë e të cilave është e bardhë me mburoja të krahut me ngjyrë që mund të jenë të kuqe, të zezë, të verdhë, blu dhe ka disa nuanca të tjera më pak të vlerësuara. Ngjyrat e pëllumbave janë kryesisht turke dhe varen nga ngjyra e mburojave të krahut. Pëllumbat me mburoja të krahut të kuq quhen al-kanat ose krmzi-kanat, me mburoja të zeza me shkëlqim-kanat ose kara-kanat, me sari-kanat të verdhë, me mavi-kanat blu dhe nëse ngjyra e kuqe është pak e holluar pembe-kanat,

  Gjylia e Prizrenit nuk duhet të ketë modele të tjera, ose njolla, ose bishta me ngjyra.

  GABIMET: trupi i gjatë, koka e madhe ose këndore, sqepi më i gjatë, korniza e syve portokalli, sytë e vegjël, sqepi i zi, këmbët e gjata ose me pendë, modelet në trup, mungesa e trëndafilave, ngjyra e pamjaftueshme e mburojave të krahut.